Efektyvi energija Jūsų namams
Titulinis 
Naujienos

Naujienos

KTE atnaujins garotiekį į „Korelitą“

2009-07-17

Kauno miesto savivaldybės taryba pritarė Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) investiciniam projektui dėl 4 km ilgio pramoninio garotiekio į bendrovę “Korelita“ atnaujinimo. 

Nors Kauno miestui projektas, kurį įgyvendinus sumažės šilumos perdavimo nuostoliai, padidės centralizuoto garo tiekimo sistemos patikimumas ir efektyvumas mieste bei bus užtikrintos mažiausios šilumos kainos pramonės vartotojams, nekainuos nė cento, o ekonominiu sunkmečiu kiekviena investicija yra gyvybiškai svarbi, svarstymas Kauno miesto taryboje buvo vilkinamas dėl opozicijos veikėjų tuščiažodžiavimo.
 
Numatoma renovuoti apie 4038 metrų esamų, fiziškai ir morališkai susidėvėjusių garo tiekimo tinklų, vietoj jų paklojant naujus mažesnio skersmens ir žymiai geresnių izoliacinių savybių vamzdžius. Garotiekio renovavimo darbus pagal preliminarų darbų ir kitų projekto veiklų vykdymo grafiką numatoma užbaigti 2010 metų rugsėjį.
 
Šilumos nuostoliai nuo tinklo sumažės apie 17,5 tūkst. megavatvalandžių per metus, taip miestas sutaupys apie 1,8 mln. litų.
 
„Bendrovė „Korelita“ yra didelis mūsų įmonės klientas. Įgyvendinus šį projektą, bus išsaugota apie 500 darbo vietų. Apgailestauju, kad kai kuriems Kauno miesto politikams tokio požiūrio trūksta“,- apie Kauno tarybos opozicijos bandymus stabdyti projektą kalbėjo KTE generalinis direktorius Antanas Pranculis.
 
Laiku neatnaujinus garotiekio „Korelita“ nebegautų garo palankiomis kainomis ir vargu ar galėtų konkuruoti su savo produkcija pasaulio rinkose. Bendrovei nutraukus veiklą darbo netektų 500 žmonių, valstybė ir miestas prarastų mokesčius. „Korelita“ kasmet Sodrai sumoka apie 4 mln litų.
 
Garotiekio renovavimas kainuos apie 11 mln litų. KTE dalį lėšų projekto finansavimui ketina gauti iš ES struktūrinių fondų, todėl tam reikėjo savivaldybės pritarimo. Dabar KTE dėl paramos galės teikti paraišką  Lietuvos verslo paramos agentūrai.
 
Pagamintą garą KTE savo garotiekiu tiekia bendrovei „Korelita" bei Petrašiūnų elektrinei. KTE ir Petrašiūnų elektrinė yra sujungtos technologine garo jungtimi. Garo tiekimo sąnaudos senu vamzdynu didelės ir siekia 20-30 procentų. Garotiekis pradėtas statyti dar 1964 metais.

Visos naujienos



partneriai