Efektyvi energija Jūsų namams
Titulinis 
Naujienos

Naujienos

Kauno termofikacijos elektrinė: mero pareiškimas neatitinka tikrovės

2010-05-20

Pagrindinė šilumos gamintoja mieste Kauno termofikacijos elektrinė (KTE) mero Andriaus Kupčinsko pareiškimus dėl elektrinės investicinių įsipareigojimų vykdymo vertina kaip neatitinkančius tikrovės. 

Meras netikėtai pareiškė, kad KTE neva vienašališkai sustabdo tolimesnes investicijas į elektrinę ir tai gresia miesto užšaldymu šildymo sezono metu.
 
„Pareiškimas neatitinka tikrovės ir yra visiškai nesuprantamas. Tai panašu į tuščią politikavimą. KTE yra pasirengusi ir investuoti, ir patikimai šildyti miesto vartotojus. Nėra jokių prielaidų, kad šildymo sezono metu miestas dėl mūsų kaltės sušaltų, kaip skelbia meras“, -- teigė KTE vadovas Antanas Pranculis.
 
KTE gamina miestui šilumą nuo 2003 metų, kai šiluminę elektrinę įsigijo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“. Per tą laiką elektrinėje nebuvo nė vieno incidento ar avarijos. Penkerius metus KTE taikė mažiausią šilumos kainą Lietuvoje, kaip buvo įsipareigojusi investiciniuose susitarimuose.  
 
Pasak A.Pranculio, dabartinė elektrinė Europos Sąjungos aplinkosaugos reikalavimų neatitiks tik nuo 2016 metų. Tuo tarpu jau 2013 metais pradės veikti nauja moderni kogeneracinė elektrinė, į kurios statybą KTE su Vakarų šalių partneriais investuoja beveik 1 mlrd. litų – triskart daugiau negu buvo susitarta su „Kauno energija“. Pradėjus veikti naujai elektrinei šiluma Kauno vartotojams turėtų atpigti 20 procentų.
 
Šalia kogeneracinės elektrinės KTE pasirengusi įrengti ir biokuro deginimo įrenginius. Tai padėtų sumažinti aplinkos taršą mieste ir diversifikuoti rizikas dėl galimo kuro tiekimo sutrikimų.
 
A.Pranculis apgailestavo, kad šiam šilumos tiekimo patikimumą didinsiančiam investiciniam projektui miesto vadovai ne padeda, o trukdo, reikšdami ekonomine logika nepagrįstus pareiškimus. Jau dvejus metus trukdoma pasirašyti investicinį susitarimą su „Kauno energija“ dėl naujos kogeneracinės elektrinės statybos.
 
„Taigi ne energetikai, o kai kurie neatsakingi politikai siekia, kad pasikartotų garsioji Telšių avarija“, -- sakė A.Pranculis.
 
Jis taip pat pabrėžė, kad visų Lietuvos elektrinių investicijų poreikį ir patikimą darbą griežtai kontroliuoja Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija bei Valstybinė energetikos inspekcija.
 
 
Daugiau informacijos:
 
Žilvaras Zinkevičius
projektų vadovas
Ryšių su visuomene agentūra "Avenire"
Mob.: +370 603 30255;
Tel./faks.: +370 5 2608441
El.p.: zilvaras@avenire.lt

Visos naujienos



partneriai