Efektyvi energija Jūsų namams
Titulinis 
Naujienos

Naujienos

Kauno Tarybos darbotvarkės klausime dėl KTE investicijų įsivėlė klaida

2012-02-22

Pranešimas žiniasklaidai

 Kauno Tarybos darbotvarkės klausime dėl KTE investicijų įsivėlė klaida?

UAB Kauno termofikacijos elektrinės (toliau - KTE) atstovams nuostabą kelia vasario 23 d. Kauno miesto Tarybos posėdžio darbotvarkės klausimo formuluotė dėl KTE investicijų. Tuo metu, kai įsibėgėjo ir palankiai vyksta KTE derybos su AB "Kauno energija" dėl investicijų siekiant rekonstruoti KTE įrengimus, Tarybos posėdžio darbotvarkėje atsirado klausimas "Informacija apie veiksmų programą dėl UAB KTE (Kauno termofikacinės elektrinės) susitarimo sąlygų nevykdymo". 

Dėl to KTE kreipėsi į Tarybos narius, ragindama atsakingai vertinti KTE investicinius planus. KTE neatsisako ketinimų atnaujinti šilumos gamybos įrengimų ir dalį jų pritaikyti biokurui. Tai buvo pristatyta ir miesto Tarybai. 
 
KTE Informuoja, kad su AB "Kauno energija" veda derybas dėl vieno iš esamų garo katilų rekonstrukcijos pritaikant jį biokuro deginimui. Dabar garo katilai pritaikyti deginti tik dujas. KTE garo katilo rekonstrukcijai numačiusi skirti iki 300 mln. Lt.
 
KTE suplanuoti tikslias investicijas padėjo ekspertai iš Vakarų Europos, įvertinę esamų įrengimų būklę ir galimybes juos rekonstruoti perdirbant iš dujinių katilų į deginančius  biokurą. Tokios tipo rekonstrukcijos jau atliktos termofikacijos elektrinėse, esančiose Lenkijoje, Danijoje, Švedijoje bei kitose šalyse. Jeigu KTE rekonstrukcijos projektui nebus trukdžių, naudoti biokurą KTE pradėtų 2014 m. Šilumos kainas tai sumažintų ketvirtadaliu.
 
Pritaikius garo katilą biokurui, jo teršalų emisija būtų mažesnė už Europos parlamento ir Tarybos direktyvos 2010/75/ES privalomus reikalavimus, kurie įsigalios 2016 m. Taip pat KTE planuoja rekonstruoti ir vandens šildymo katilus, siekiant, kad jų teršalų emisijos lygis atitiktų privalomas Direktyvos 2010/75/ES privalomas normas, įsigaliosiančias nuo 2016 m. Šios rekonstrukcijos pareikalaus apie 40 mln. litų. 
 
"Mūsų siūlomi projektai pigesni negu konkuruojantys. Taip pat jie - greičiausiai įgyvendinami, nes jau yra visa infrastruktūra, yra ir katilai, juos reikia tik rekonstruoti. Įgyvendinus planuojamus rekonstrukcijų planus šilumos kaina sumažės iki 25 procentų. Esame paskaičiavę, kad tai Kauno miesto gyventojams kasmet leis sutaupyti iki 40 mln. litų per metus. Todėl keista, kad vykstant deryboms su "Kauno energija" Tarybos nariams paruošiama informacija dėl neva nevykdomų investicijų. Juolab, kad planams pradėti rekonstrukciją nuo biokuro panaudojimo pritarė ir KTE viešėjęs Energetikos ministras Arvydas Sekmokas",- stebisi KTE generalinis direktorius Antanas Pranculis.

Visos naujienos



partneriai